Koło Gospodyń Wiejskich w Starkowie odniosło wielki sukces, zajmując III miejsce w województwie wielkopolskim w prestiżowym konkursie kulinarnym Bitwa Regionów, organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Finał etapu wojewódzkiego odbył się w niedzielę, 31 sierpnia, podczas Dożynek Powiatu Pleszewskiego w Dobrzycy. Poziom rywalizacji był bardzo wysoki, a jury w składzie: Andrzej Klimek, Jan Babczyszyn, Anna Komorska, Monika Przeor, Alicja Jaworska-Piasecka oraz Magdalena Olejniczak, miało niezwykle trudne zadanie w ocenie przygotowanych dań.
Starkowskie gospodynie zachwyciły komisję swoją propozycją – „Starkowskimi pyzami z owocami sezonowymi”, które zapewniły im zasłużone miejsce na podium. – „Jesteśmy bardzo zadowolone z naszego osiągnięcia. Dziękujemy całej ekipie z sołtysem Starkowa na czele za wsparcie podczas konkursu. Zmęczeni, ale szczęśliwi wracamy autobusem do Starkowa” – mówiły z dumą panie z KGW.
Najlepszą drużyną okazało się KGW Niesłabin, które oczarowało jury daniem „Żur z pierogami z białej kiełbasy” i będzie reprezentować Wielkopolskę w finale ogólnopolskim na PGE Narodowym. Drugie miejsce zdobyło KGW Huta „HutaWianki” za potrawę „Kacza rozkosz z owocowym uśmiechem”.
Ogólnopolski finał odbędzie się już 6–7 września w Warszawie, gdzie spotkają się najlepsze drużyny z całej Polski.
– „To dla nas wszystkich powód do ogromnej dumy. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Starkowie pokazały, że tradycja kulinarna jest nie tylko warta pielęgnowania, ale także może być doceniana na szczeblu wojewódzkim. To wielki sukces, który promuje gminę Przemęt w całej Wielkopolsce. Gratuluję serdecznie i dziękuję za zaangażowanie oraz godne reprezentowanie naszej społeczności” – powiedział wójt gminy Przemęt, Janusz Frąckowiak.
Sukces KGW Starkowo to ogromna duma dla całej gminy Przemęt i dowód na to, że tradycyjna kuchnia wciąż potrafi zachwycać swoją prostotą i wyjątkowym smakiem.