2 grudnia w sali wiejskiej w Buczu odbył się świąteczny konkurs kulinarny „Karp Wigilijny” zorganizowany dla Kół Gospodyń Wiejskich. W wydarzeniu wzięło udział 18 kół, prezentując różnorodność potraw związanych z tradycyjnym karpiem wigilijnym.
W skład komisji konkursowej weszli doświadczeni eksperci kulinarni: Wojciech Wiciak, szef kuchni TYTKA FIT i TOSKANIA, Aldona Czaińska, wiceprezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolsztyn oraz Karol Biegański, kucharz z 14-letnim stażem, pracujący w restauracjach w Norwegii, Francji i Szwajcarii.
Komisja oceniała konkursowe dania pod kątem walorów smakowych, estetyki talerza, sposobu serwowania oraz nawiązania do tradycji bożonarodzeniowej. Po starannej degustacji, trudne zadanie postawione przed komisją zaowocowało jednomyślną decyzją.
Komisja konkursowa ustaliła następujące wyniki:
I miejsce KGW Biskupice
II miejsce KGW Osłonin
III miejsce KGW Borek
Gratulujemy wszystkim uczestnikom pomysłowości i zaangażowania w tworzeniu tych wyjątkowych potraw!
Ten sam dzień był jeszcze jedną wyjątkową okazją do świętowania. Koło Gospodyń Wiejskich z Bucza obchodziło 20-lecie swojej działalności. Z tej okazji zaproszeni goście oraz koła KGW z terenu gminy Przemęt złożyły życzenia oraz zaśpiewały gromkie „Sto lat!”. Wyjątkową niespodzianką były torty z racami, które pojawiły się na sali tuż po zakończeniu konkursu.
Ten dzień był pełen wspaniałych emocji!